Brug medarbejdernes stemme når I laver voice-overs

October 28, 2016

Voice-over, altså når en fortællerstemme speaker hen over en filmsekvens, er et ofte anvendt greb i brand- og produktfilm. En metode, som stammer fra dokumentarfilmgenren. Men, hvordan skaber man en god og autentisk voice-over? En af vejene at gå er at få de medvirkende i filmen til selv at speake henover de sekvenser, de medvirker i. Her kan du læse lidt mere om, hvordan vi griber den metode an hos Blackbird.

Brug medarbejderens stemme
Metoden med at lade jeres egne medarbejdere indtale en del af speaken på jeres virksomhedsfilm er f.eks. velegnet til medarbejderportrætter eller når man skal vise specifikke arbejdsopgaver eller arbejdsprocesser.

Dét at medarbejderne selv får lov til at fortælle er med til at gøre filmen autentisk. Desuden giver de forskellige fortællerstemmer en god variation og som modtager får man lov til at opleve virksomhedens univers gennem forskellige personligheders synsvinkel.

Få fat i den enkelte medarbejders sprogtone
Det allerførste som skal på plads, er indholdet i den historie, som skal fortælles henover billederne. Vi interviewer altid medarbejderne, før vi skriver deres speak.

Under interviewet noterer vi den enkelte medarbejders unikke ord, vendinger og måder at sige tingene på. Hvis vi f.eks. skal skrive et manuskript til en teknisk ekspert, så laver vi først et telefonisk pre-interview, hvor vi stiller personen alle mulige spørgsmål om det daglige arbejde, og nogle gange også om noget lidt mere personligt.

På den måde undgår vi, at speaken kun indeholder facts og fagnørdede ting og vi får mulighed for at give speaken mere personlighed. Det kan være at den, vi interviewer, kan huske noget om en særlig hobby fra sin barndom, som på en eller anden måde hænger sammen med det, han/hun beskæftiger sig med i dag eller det kan være refleksioner over fremtiden eller hvad der nu lige optager denne person.

Hvordan får man det til at lyde naturligt?
Når vi så har skrevet selve speaken kommer næste udfordring. For hvordan får man en ikke-skuespiller til at læse op uden at det lyder som om de læser op? Dvs. uden at det kommer til at lyde stift og kunstigt? Dét er lettere sagt end gjort.

Her er fem gode råd til at få en voice-over til at lyde naturlig:

 1. Gør det mundret
  For det første bruger vi selv meget tid på at gøre manuskriptet mundret. Det foregår helt enkelt ved, at vi læser det højt og mærker efter, hvad der fungerer og hvad der ikke fungerer og justerer indtil det lyder som dagligdags talesprog.
 2. Lad medarbejderne selv justere teksten
  Så får de pågældende medarbejdere manuskriptet udleveret, og SÅ skal der øves J Vi opfordrer dem til at forberede sig godt og mærke efter, om de nu også kan genkende sig selv i det, de læser. Og de må gerne selv redigere, markere, tilføje og slette lidt i teksten.
 3. Skriv læse-op-vejledning ind i manuskriptet

  Når det handler om at træne selve udførelsen, vil de fleste have gavn af at notere direkte i manuskriptet. Her er det nemmeste at printe manuskriptet ud med dobbelt linjeafstand og så lade folk lave deres noter med en rød pen. Det kan være markeringer af, hvor man vil holde pauser, hvilke ord man særligt vil betone, hvor man vil læse langsomt eller hurtigt og hvor der måske er ord, hvis udtale driller.
 4. Sænk tempoet og tal langsomt
  Udfordringen er altid at få folk til at tale tilpas langsomt. De fleste af os læser nemlig alt for hurtigt; især hvis vi er nervøse. Det sker fordi vores puls stiger og dermed ændres vores tidsopfattelse end lille smule, så vi taler meget hurtigere end vi tror.
 5. Det behøver ikke være perfekt
  Hjælp den enkelte med at holde pauser, men lad være med at rette alle fejlene. Det behøver ikke være helt perfekt. Det er jo sjældent, at en person taler i ti minutter i træk uden et øh, uhm, ‘du ved’ eller småfejl. Det er kun menneskeligt – og det er jo lige præcis i det menneskelige at det autentiske ligger gemt.

Anbefaling:
– Hos Blackbird har vi haft meget glæde af den inspirerende skrivebog: Writing with Power (1981) af Peter Elbows. Specielt kapitlet om “real voice” er nyttigt, hvis det hele skal være mere vedkommende, personligt og mindre corporate.

You can use this link
to share the post

Or you can share directly
to social media

Share to Facebook Share to Twitter

[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']