Når lyden er go’….

July 19, 2016

Et af de mest oversete elementer i filmproduktion er lyd. Vi oplever ofte, at der er stor forståelse for at smukke, velfungerede billeder er et must i en produkt- eller brandfilm. Langt sværere er det at overbevise ikke-filmfolk om at det kan betale sig at kræse for lydsiden. Hvorfor nu det?

Vi er blevet vænnet til dårlig lyd
En af forklaringerne kan være, at vi lever i en visuel kultur. Vi er vant til at forholde os til billeder og vurdere dem. Tænk bare på, hvor mange reklamer, billboards, infografikker og andet, du f.eks. møder i løbet af en dag. Og uden at du tænker over det, vurderer du, om du kan lide dét, du ser eller ej, om du forstår dét du ser eller ej. Du har en måske en holdning til, hvilke farver, du kan lide, du afkoder nemt hvilken stemning, du oplever på et billede osv.

Anderledes er det, når det handler om lyd. De fleste af os bruger dagligt tid på at lukke lyd ude, fx trafikstøj, de andres samtaler i storrumskontorer, alarmer og lyde fra elektroniske apparater og gadgets, og er glade, når bare vi kan høre dét, vi har brug for at høre. De færreste kan sætte ord på, hvad god lydkvalitet og akustik er. Og dem, som tit går til livekoncerter kan skrive under på at lækker livelyd er en sjældenhed i modsætning til professionelle, spektakulære lysshows. For ikke at snakke om alle de restauranter, hvor dæmpet samtale er en umulighed pga. dårlig akustik.

Hvis i skal vælge, så prioritér lyden
Men lyden spiller en vigtig rolle og er på en måde den halve filmoplevelse. Det er vores erfaring, at god lyd kan trække en mindre god billedside op, mens dårlig lyd kan trække selv de mest fantastiske billeder ned.

Det optimale er selvfølgelig smukke billeder og fantastisk lyd. Er resurserne begrænsede anbefaler vi, at I prioriterer lydsiden – lækker lyd får modtageren til at slappe af og være mere modtagelig overfor filmens stemning og budskab.

3 gode råd til god filmlyd
Jeg håber, I har fået lidt inspiration til at tænke mere over lyd og lydkvalitet. Og her kommer 3 gode råd, I kan bruge, når I arbejder med lydsiden på jeres film.

  1. Respektér rummet
    Selv med verdens bedste udstyr og en ekspert i lydoptagelser ved hånden, kan du f.eks. stadig ikke gøre et støjende rum stille. Så når du er på udkig efter et godt sted at filme, skal du faktisk give lige så meget opmærksomhed til stedets lyde, som på hvordan selve rummet ser ud. Det kan betyde, at du bliver nødt til at opgive en ellers perfekt location, med mindre det er muligt helt at slukke for radio, mobiler, radiatorer, aircondition og andre lydkilder, mens I optager.
  2. Reallyd eller ej?
    Den lyd, som naturligt følger med, når man optager, kaldes reallyd. Det er vigtigt at forholde sig til, i hvilket omfang man vil have reallyden med i filmen. Reallyd er med til at give et troværdigt, dokumentaristisk præg. Omvendt kan det være svært at få et harmonisk resultat med reallyd, hvis det f.eks. mere er larm end lyd :-) Hvis I vælger at lade reallyden indgå, er det vigtigt at filmens lydside mikses, så I opnår et harmonisk lydbillede, hvor eventuel underlægningsmusik og speak-over går op i en højere enhed med reallyden.
  3. Test filmen med forskellige slags underlægningsmusik
    Det kommer an på budget, om man har mulighed for at samarbejde med en komponist på opgaven og få skræddersyet musik til filmen, men ellers vælger man ofte musik fra et onlinearkiv og valgmulighederne kan være begrænsede. Alligevel er det en god idé at være bevidst om, at den musik I bruger, tager en stemning med sig. Musik kan være rolig, stressende, glad eller sørgelig, aggressiv eller tilbagelænet osv. En god måde at vælge underlægningsmusik på, er at se sin film med forskellig underlægningsmusik og så mærke efter, hvad der fungerer bedst i forhold til dét, man gerne vil ha’ frem.

You can use this link
to share the post

Or you can share directly
to social media

Share to Facebook Share to Twitter

[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']